Az Ezüst Macska

Sejtelmesen, buján, parfümösen burjánzó könyv az Ezüst Macska, sorai közt Krúdy gordonkahangját hallani, történetei álomvilágban játszódnak. Minden csupa eleven pezsgés, mégis nehéz volna elmondani, miről is szól valójában a könyv. Évszázadok vetülnek egymásra a lapokon, régvolt figurák emléke merül fel a romladozó falak közt. Hajdanvolt események köré elevenedik a címadó fogadó, a maga szeretni való és esendő figuráival.

●●●

„Szokatlan, tobzódó, torlódó bolond szép embersorsmese. Mese-gomolygás, amely minden kavargásával és lángoló dühével boldog életszeretet. Élet-himnusz.”

Juhász Ferenc

„Álomi hangulatok szövik át ezt a hol keserű, hol édes históriát, melyben egyik különös, bizarr történet űzi a másikat. A szerző engedi, hogy az álmok és félálmok a maguk törvényei szerint gombolyítsák az eseményeket, vagy épp kuszálják össze kibogozhatatlanná a percek és esztendők tarka fonalszövedékét. A város közel ezer esztendeje szinte egyetlen pillanatban fénylik fel. Csupa barokk inda, hirtelen buktató, váratlanul előbukkanó figura lepi el a könyv lapjait. Mintha örökké farsang volna. Örökös bolondünnep, mely fölött a titokzatos főhős, Jacobus Troll alakja lebeg.”

Szepesi Attila

 „Magyar mágia. Mágikus realizmus megpaprikázva.”

Marilia Piccone

„Olyan túlcsorduló és harmonikus, akár egy Bosch-festmény.”

Armando Nuzzo

„Mozdulatlanságba dermedt, csendes város. Mint egy hatalmas kövület. Igazi szellemváros.”

„Ha Murakamit a keleti álomirodalom legnagyobb képviselői közt tarthatjuk számon, Száraz Miklós György teljes mértékben kiérdemli ezt a minősítést a magyar írók közt.”

Manuela D’Angelo

●●●

Kiadások:

borito
Scolar Kiadó, 2015
Macska 3.1
Helikon (2005)
Borító 1
Dunakanyar 2000 (1997)
Macska 2.1
Magyar Könyvklub (1999)
Az Ezüst Macska (olasz 2)
Edizioni Anfora (2023)
Macska (olasz) 2
Edizioni Anfora, Milánó (2005)