Osztozkodók

Az éj sötétjében hegymászó kötélen aláereszkedő betörők. Egy kislány, aki imádja a hegyeket. Motorok, kábítószer, milliárdos lottónyeremény. Piros, zöld, sárga hétköznapok. Isten.

A történet csavaros, és a közhely ezúttal is bebizonyosodni látszik: a jó nem feltétlenül és kizárólag jó, a rossz nem mindig és csakis rossz. Minden ember jó és rossz elegye, és nem csak a belső küzdelemben, a gyöngeség és erő, a megalkuvás és tartás szüntelen harcában dől el, hogy végül milyen emberré leszünk, hanem a sorsunkban is, a véletlenek láncolatában, amit olykor szerencsének, máskor balsorsnak vagy isteni elrendelésnek mondunk.

„Nem becsületes akart lenni, hanem megfelelni a szabályoknak. A saját szabályainak, amiket ő alkot és fogad el érvényesnek. Végső soron önmagának.”

„Három napig nem szólt senkinek. A társának sem, mert abban sem volt biztos, hogy ő maga képes átgondolni mindazt a jót és rosszat, a lehetőségeket és a számtalan veszélyt, ami elé néznek, mert afelől nem volt kétsége, hogy a hatalom és a pénz démonai lesnek rájuk, és hogy az olcsó siker szökőárhulláma úgy elsodorhatja őket, mint nádszálat a tengerár.”

Scolar, 2018

Osztozkodók Arab
Az arab kiadás reklámja az egyik nagy arab kulturális portálon (2022)
Osztozkodók (szerb fedél)
A belgrádi szerb kiadás fedele (2022)

 

3
Könyvbemutató 2018. április 22-én Ferdinandy Gyurkával
2
Könyvfesztivál, Osztovits Levente terem
5
Beszélgetőtárs: Karafiáth Orsi

7

8