Mesés Magyarország

„Ebben a könyvében a szerző olyan magyar vagy magyarországi ügyeket, dolgokat, jelenségeket szed csokorba, melyek nem feltétlenül jutnának magunktól eszünkbe. Tutajosok és tutajozás, gyógyfüvek, a szilfa, nyolcmillió éves mocsárciprus kövületek, kincsleletek és megszállott kincsvadászok, Csörsz árka, szarvasgomba, a Tisza és a tiszavirág, váci múmiák.

Semmi tudományos okoskodás, semmi görcsösség, mintha asztalnál, egy pohár bor mellett beszélgetnénk. Nincs fontos és kevéssé lényeges téma: füvekről, folyókról, gombákról ugyanúgy lehet mesélni, mint a vallásalapító egyházatyákról, vagy régi véres bűntényekről, uralkodókról. Gyanítom, hogy e mögött a derű mögött a mesterségbeli tudáson túl ott lehet a szépíró nyugalma is: tőle nem várják el a megfejtést, bátran mesélhet, kalandozhat térben és időben, nem neki kell megoldania, tisztáznia a vitatott kérdéseket.

Van még valami, ami szorosan összefogja ezt a könyvet. A szerzői szándék, hogy ha lehetséges, akkor magyar témáit is egyetemes viszonylatok közt tárgyalja. Így történhet meg, hogy szinte mindenről, amiről azt hinnénk, hogy sajátosan magyar, kiderül, hogy ezer szállal kötődik időben és térben is távoli kultúrákhoz.”

Mérték Kiadó (2011)

A könyv a 2012-es Ünnepi Könyvhéten miniszterelnöki különdíjat kapott.